Kto sme
Všetky články
Vyberte sekciu
Vyberte sekciu
Programovanie

Tvorba eshopu na mieru: 8 tipov, ako vytvoriť skvelý prvý dojem

E-shopyE-shopy6/10/20246/10/2024

Dizajn a použiteľnosť vášho eshopu sú rozhodujúce. Na základe nich sa zákazník rozhodne na vašich stránkach zotrvať, vrátiť sa a nakúpiť, alebo odísť a už vás nenavštíviť. Oplatí sa preto zamyslieť sa pri tvorbe eshopu nad nejakými vychytávkami, ako u návštevníkov vytvoriť pozitívny prvý dojem.


1. Minimalizujte počet potrebných klikov

Váš eshop by mal mať jednoduchú, prehľadnú a zrozumiteľnú navigáciu. Zabezpečte, aby boli všetky kategórie a produkty ľahko objaviteľné. Odstráňte nepotrebné kroky a zjednodušte nákupný proces. Menej je viac. Majte túto skutočnosť na mysli pri tvorbe eshopu.


2. Kvalitný webdizajn z vás urobí v očiach zákazníka profíka

Dôkladný a profesionálny dizajn, prívetivý pre UX a UI, zladený s vaším brandom, je kľúčom k získaniu dôvery zákazníkov. Pri vytváraní eshopu venujte pozornosť výberu farieb, písma a grafických prvkov. Aby zákazník nemal pocit, že ste stránku urobili len tak „na kolene”, ale že ste odborníkom v danej oblasti a každý detail je premyslený.

No a keďže v dnešnej dobe väčšina ľudí nakupuje cez mobilné zariadenia, je veľmi dôležité sa v rámci webdizajnu zamerať aj na optimalizáciu pre mobilné zariadenia a rôzne obrazovky. Inak by ste mohli prísť o stovky zákazníkov, ktorým by sa vaše produkty zobrazovali zle a celý proces by bol pre nich komplikovaný.



3. Dajte si záležať na kvalitných fotografiách a popisoch

Je fajn mať vlastný eshop. Ale ešte viac fajn je mať aj vlastný obrazový materiál. Zabezpečte, aby boli fotografie na eshope vysokého rozlíšenia, jasné, dobre naformátované. Poskytnite zákazníkom tiež náhľad na produkty pod rôznymi zornými uhlami. K popisom pridajte detailné informácie o vlastnostiach, veľkostiach, materiáloch a iných údajoch kľúčových pri nákupnom procese. Pozrite sa na ne očami zákazníka a snažte sa, aby nič nechýbalo. A určite nezabudnite ani na SEO optimalizáciu obrázkov.


4. Rýchlosť, spoľahlivosť, bezpečnosť by mali ísť ruka v ruke

Dlhé načítavacie časy podstránok či produktov môžu odradiť návštevníkov. Optimalizujte obrázky, videá a ďalší obsah, aby ste tak ušetrili trpezlivosť potenciálnych zákazníkov. 

Zabezpečte svoj eshop proti hrozbám ako sú malware a hackeri. Používajte bezpečné pripojenia a zobrazujte dôveryhodné bezpečnostné známky, napríklad SSL certifikát. V neposlednom rade sa snažte zákazníkom poskytovať bezpečné možnosti platby. 


5. Dajte zákazníkom možnosť, ako vás kontaktovať

Jedna z najdôležitejších vecí, ktorá by nemala na vašom eshope chýbať, je kontakt. Adresa kamennej prevádzky, mail, telefón, formulár… Zabezpečte, aby boli vaše kontaktné informácie ľahko dostupné. Jednoduchý krok, ako byť v očiach zákazníkov dôveryhodní.


6. Zjednodušte a zabezpečte proces nákupu

Proces objednávky a platby by mal byť rýchly a zároveň bezpečný. Urobte košík čo najprehľadnejším, zjednodušte proces pridávania a odoberania produktov, jasne zadefinujte kroky, dôkladne zabezpečte proces platby a ochranu osobných údajov zákazníkov. Overenia, potvrdenia a možnosť sledovania zásielky by mali byť samozrejmosťou. Pri akýchkoľvek problémoch alebo otázkach by mali mať zákazníci možnosť efektívne komunikovať s vašou podporou. 


7. Zdieľajte recenzie a hodnotenia

Umožnite zákazníkom tvoriť recenzie a poskytovať hodnotenia produktov. Následne ich zverejňujte na svojej stránke pre zvýšenie dôveryhodnosti vášho eshopu. Zopár slov od váženej firmy zaváži v prípade, ak sa potenciálny zákazník bude rozhodovať medzi vami a konkurenciou.


8. Sociálne siete ako must have

Eshop, ktorý nefunguje na sociálnych sieťach má v očiach dnešných užívateľov veľké mínus. Rozbehnite teda zároveň s webovou stránkou aj Facebook, Instagram či Tiktok. Mnohí zákazníci si vás nájdu prioritne tam a je to pre vás skvelá výkladná skriňa. 


Prvý dojem eshopu je zásadný pre to, či návštevníci zostanú na vašej stránke a budú nakupovať aj v budúcnosti, alebo ju raz a navždy opustia. Pomôžeme vám taký vytvoriť. Obráťte sa na našich odborníkov v Narative. Špecializujeme sa na najnovšie trendy v UX a dizajne, pozorne sledujeme všetky novinky a technológie, vytvárame profesionálne eshopy na mieru s množstvom užitočných funkcií.

Ďalšie články

Všetky naše referencie

Ďalšía kategória

Design