Kto sme
Všetky články
Vyberte sekciu
Vyberte sekciu
Programovanie

Servis a údržba WordPress webov: Kľúč k spoľahlivosti a bezpečnosti

WordpressWordpress8/2/20248/2/2024

Údržba a pravidelný servis sú pre WordPress web nevyhnutné pre zachovanie jeho funkčnosti, bezpečnosti a výkonu. V tomto článku si rozoberieme dôležité aspekty údržby WordPress webov a poskytneme užitočné tipy, ktoré vám pomôžu zabezpečiť bezproblémový chod vašej stránky na WordPresse.


Komplexná údržba WordPress webu


Kontrola a aktualizácia pluginov

Pluginy rozširujú funkcionalitu WordPress webstránky, no zároveň môžu byť zdrojom problémov, ak nie sú pravidelne aktualizované. Staré alebo neaktualizované pluginy môžu obsahovať zraniteľnosti, ktoré môžu byť zneužité hackermi. Takéto útoky sa na počudovanie mnohých klientov nedejú len sporadicky, ale odohrávajú sa na dennej báze. Netreba si predstavovať, že niekto v tmavej pivnici sedí a hackuje váš web. V dnešnej dobe sofistikovaných programov a datacentier toto všetko robia automatizované systémy, ktoré scannujú tisíce webov za sekundu a hľadajú tie, ktoré majú zastarané pluginy. Keď na to prídu, v momente skúsia web narušiť.


wordpress útoky malware
Ukážka útokov v priebehu jedného dňa na Wordpress web jedného z našich klientov

Ukážka útokov v priebehu jedného dňa na Wordpress web jedného z našich klientov


Zabezpečenie

Bezpečnosť je kľúčovým aspektom údržby. Zahŕňa pravidelnú kontrolu zabezpečenia, inštaláciu bezpečnostných pluginov a nastavenie ochranných mechanizmov ako je dvojfaktorová autentifikácia. Bez týchto súčastí sa nezaobíde žiaden Wordpress web, ktorý chce v dnešnej dobe aktívne fungovať na internete. Používame kombinácia viacerých metód, programov a scannerov, aby sme docielili čo najvyššiu bezpečnosť.


Optimalizácia rýchlosti

Rýchlosť načítania stránky má veľký vplyv na užívateľskú skúsenosť a SEO. Pravidelná optimalizácia, vrátane kompresie obrázkov a optimalizácie databázy, zabezpečí rýchlejšie načítanie stránky. To má potom aj dobrý efekt na vyššie pozície na Googli a vyššiu návštevnosť. Aj o toto zahŕňa naša údržba a pravidelný servis WordPress webov, ktoré vykonávame pre našich klientov.


Zálohovanie

Pravidelné zálohovanie je esenciálne pre prípad nepredvídaných problémov. Zálohy zabezpečia, že v prípade straty dát alebo útoku budete schopní rýchlo obnoviť váš web do pôvodného stavu. Existuje viacero spôsobov ako WordPress web zálohovať, a to pomocou na to špecializovaných WordPress pluginov, ktoré majú množstvo užitočných funkcií, ale v zjednodušenej, aj keď nie príliš spoľahlivej metóde cez zálohovanie pomocou hostingu.


Servis WooCommerce webov

WooCommerce je populárny e-commerce plugin pre WordPress, ktorý umožňuje jednoduchú tvorbu online obchodov a tvorba eshopov sa bez neho už nezaobíde. Avšak, správna funkčnosť a bezpečnosť pre WooCommerce eshop vyžaduje pravidelnú údržbu, vrátane aktualizácie systému, pluginov a databázy produktov. Bezpečnosť eshopu, obzvlášť pokiaľ ie o WooCommerce eshop je o to dôležitejšia, že eshop obsahuje platobnú bránu a zákazníci do neho zadávajú citivé bankové údaje. Pokiaľ by bol eshop akýmkoľvek spôsobom kompromitovaný, vaši návštevníci by mohli o tieto údaje prísť a zadávať čísla kreditných kariet priamo hackerom. V skutočnosti, práve o toto sa snažia každý deň.


Wordpress vírusy
IP adresy útokov na web klienta v danom mesiaci podľa krajín odkiaľ útok pochádzal

IP adresy útokov na web klienta v danom mesiaci podľa krajín odkiaľ útok pochádzal


Výhody pravidelného servisu WordPress webu


Spoľahlivosť

Pravidelný servis vášho WordPress webu zabezpečí jeho nepretržitú funkčnosť. Aktualizácie jadra a pluginov zabezpečujú kompatibilitu a eliminujú chyby, ktoré by mohli viesť k výpadkom. Po aktualizáciách vždy WordPress web či WooCommerce eshop dôkladne skontrolujeme, aby sa nič nerozladilo. Často sa stáva, že po niektorých updatoch prestanú jednotlivé pluginy fungovať, či vznikne nesúlad s iným pluginom na webe a je potrebné to manuálne v kóde opraviť.


Úspora peňazí

Prevencia je vždy lacnejšia ako riešenie následkov. Pravidelná údržba môže predísť nákladným opravám, ktoré by vznikli v dôsledku zanedbania. Keď je WordPress webstránka zanedbávaná a nerobí sa na nej servis, po čase je obvykle napadnutá a hacknutá a odvírovanie WordPress stránky môže zabrať nie len dni, ale aj týždne. Jeden klient, ktorý nás oslovil s jeho starým webom mal na rok a pol zanedbanom eshope vyše 50 rôznych infekcií, Trójskeho koňa, rôzne malwares a pod., a kompletné ošetrenie webu trvalo tri týždne a nestálo málo peňazí. Počas tohto času mal pozastavené Google reklamy, objednávky mu klesli na minimum a začal mať existenčné problémy. Aj z tohto dôvodu platiť pár eur mesačne ako účinnú prevenciu voči takémuto scenáru je inteligentné.


Bezpečnosť

Ako sme si povedali, aktualizácie zabezpečenia chránia váš WordPress web pred hackermi a malvérom. WordPress weby sú často cieľom útokov, preto je dôležité mať aktuálny a zabezpečený systém.


Aj keď je možné si WordPress stránku aktualizovať aj vo vlastnej réžii, pokiaľ príde k nekompatibilite pluginov, niektoré súčasti prestanú fungovať, je potreba programovať či robiť hĺbkové scany, či sa vyskytnú iné problémy, je ideálne poveriť týmito činnosťami odborníkov. My v Narative sa o to snažíme a Wordpress webstránky našich klientov sú v bezpečí.


servis wordpress webu
Servis WordPress webu

Viac informácií sa dozviete na našej samostatnej podstránke Servis.


Ďalšie články

Všetky naše referencie

Ďalšía kategória

Design