Kto sme
Všetky články
Vyberte sekciu
Vyberte sekciu
Programovanie

7 nádherných bezplatných typov písma a ako ich správne používať

WebdizajnWebdizajn9/7/20249/7/2024

Ak hľadáte pekné, užitočné a bezplatné fonty, tak práve pre vás sme si pripravili zbierku práve takýchto moderných typov písma. Tieto elegantné a všestranné písma sú ideálne pre najrôznejšie médiá, od webových stránok po tlačené materiály, a všetky sú úplne zadarmo na osobné aj komerčné použitie.

Na uľahčenie procesu výberu typov písma sme uviedli príklady toho, ako sa tieto písma v poslednej dobe začali používať, ako aj niekoľko nápadov na ich použitie.


Gangster Grotesk

Gangster Grotesk, ktorý navrhol Adrien Midzic, je moderná groteska s lomenými koncovými ťahmi, ktoré sa mierne krivia smerom dovnútra. Vďaka týmto svojráznym individuálnym úpravám prináša tento typ písma jedinečný dizajn nadpisom a plagátom pri použití vo veľkých rozmeroch. Vďaka nízkemu kontrastu a mierne zhustenej šírke je dobrou voľbou aj pre textovú kópiu a iné texty malých formátov.

Rodina fontov sa dodáva v troch rezoch, od Light po Bold, so štylistickými alternatívami, vrátane slučkového expresívneho ampersandu. Gangster Grotesk je ponúkaný zadarmo pri registrácii na odber noviniek Fresh Fonts.

Preview of Gangster Grotesk

Gangster Grotesk.


Odporúčané párovanie písma

Pri použití Gangster Grotesk na tituly sa zvláštna groteska dobre kombinuje s low x-height serifmi pri textoch, ako napríklad FF Atma. Pri použití menších rozmerov sa Gangster Grotesk kombinuje skvelo s Le Murmure (pozri nižšie), ktoré ponúka správnu kombináciu charakteru a neutrality.

Prípady použitia

Gangster Grotesk vyniká pútavým dizajnom so silnými farbami, v prípade, kedy má vykresliť textové reťazce. Pozrite sa na príklad tohto letáku pre kávu Pells.

An example of Gangster Grotesk in use

Gangster Grotesk v praxi.


Le Murmure

Preview of Le Murmure

Le Murmure.


Tento font priviedla k životu francúzska dizajnérska agentúra Murmure. Chcela vďaka tomu svojej značke Le Murmure, ktorej nedávno udelil Klub riaditeľov pre typy písma (Type Directors Club) certifikát typografickej excelentnosti, obnoviť imidž. Le Murmure, čerpajúca inšpiráciu z písiem na titulkách časopisoch, je zhustený sans serif so zaujímavým nesúladom medzi jednotlivými písmenami, vďaka čomu je obzvlášť výrazný pri použití vo veľkých rozmeroch. Jeho výška a jedinečnosť tvarov poskytuje eleganciu a zároveň vyjadruje predstavy o experimentovaní a kreativite. Le Murmure prichádza s mnohými - ba ešte viac - originálnymi alternatívnymi písmenami. Existuje dokonca aj štylistická sada, ktorá pre vás „náhodne vyberie“ všetky alternatívy (SS08).


Odporúčané párovanie písma

Le Murmure, ktorý sa používa ako titulkové písmo, sa dokáže dobre spárovať so sans serifom, ktorý má príjemne teplé krivky, ako napríklad Standard CT, alebo so sans-om, ktorý má výraznejšie nepravidelnosti, ako napríklad Dinamo’s Prophet.


Prípady použitia

Marrakesh’s Untitled Duo si na titulky webových stránok svojho štúdia vybralo Le Murmure doplnenú o klasickú navigáciu Classic Sans, ktorú v menšej veľkosti použili aj pre hlavný text.

An example of Le Murmure in use

Le Murmure v praxi.

An example of Le Murmure in use

Le Murmure v praxi.


Reforma

Preview of Reforma

Reforma.


Reforma je písmo na mieru navrhnuté spoločnosťou PampaType pre argentínsku univerzitu Universidad Nacional de Córdoba, ktorá je vzdelávacou inštitúciou starou viac ako 400 rokov. Písmo sa skladá z troch podskupín: Reforma 1918, klasický sefir, Reforma 2018, moderný Sans a Reforma 1969, hybrid, ktorý kombinuje rôzne vlastnosti (jemná modulácia a oslnivý sans). Zistil som, že všetky tri podrodiny sa dokážu dobre prispôsobiť širokej škále médií, od jednoduchého zobrazenia až po pohlcujúci text. Každý z nich prichádza v troch šírkach a tiež kurzívou.


Odporúčané párovanie písma

Tento typ písma umožňuje zaujímavé kombinácie medzi jeho rôznymi štýlmi. Najzrejmejšie by bolo použitie Reforma Sans pre nadpis a jeho spárovanie so serif ekvivalentom pre text tela. Chcel by som vás však povzbudiť, aby ste urobili niečo originálnejšie a skúsili to naopak, použite serif na nadpise.


Prípady použitia

Grafický dizajnér Étienne Pouvreau si vybral font Reforma na vytvorenie ročných programov rodinných kaviarní v departemente Loir-et-Cher vo Francúzsku. V brožúrach je pre nadpisy použitá kurzíva Reforma 1918 (serif) a pre nadpisy, a pre hlavný text Reforma 2018 (sans).

An example of Reforma in use

Reforma v praxi.


Space Grotesk

Preview of Space Grotesk

Space Grotesk.


Za týmto všestranným geometrickým sans serifom stojí nová firma Floriana Karstena. Space Grotesk, ktorý je odvodený od Space Mono (monopriestorového písma), ktoré navrhla spoločnosť Colophon Foundry pre Google Fonts v roku 2016, si zachoval príjemné retro kúzlo svojho predchodcu. Space Grotesk, ktorý je k dispozícii v piatich šírkach, je vhodný pre širokú škálu použití, od základného textu až po tučné nadpisy. Okrem toho sa dodáva s piatimi sadami alternatívnych písmen, pričom tretia (SS03) odstraňuje spojenia medzi diagonálnymi ťahmi veľkých a malých písmen A, M, N, V, W a malými písmenami v, w, y - čo môže byť obzvlášť účinné na vytvorenie výrazných nadpisov.


Odporúčané párovanie písma

Ako by sa dalo predpokladať, Space Grotesk sa dobre páruje s Colophon Foundry’s Space Mono, typom písma, z ktorého je odvodený a ktorý je tiež k dispozícií zadarmo. Prípadne, ak by ste ho chceli spárovať s pätkovým písmom (serif), odporučil by som nejaké so špicatými pätkami a ostrými detailmi, ako napríklad Fortescue alebo Wremena, ktoré sú tiež zadarmo (pozri nižšie).


Prípady použitia

Spoločnosť Little & Big, štúdio pre webový dizajn a vývojové so sídlom v austrálskom Sydney, si vybralo Space Grotesk ako písmo základného textu pre svoje webové stránky, a to ako pre položky blogu, tak aj pre hlavičku a pätu. Rozhodli sa ho spárovať s Verona Serial, čím web získal profesionálny, ale hravý vzhľad a dojem.

An example of Space Grotesk in use

Space Grotesk v praxi.

An example of Space Grotesk in use

Space Grotesk v praxi.


Syne

Preview of Syne

Syne.


Syne je typová rodina, ktorú navrhli Bonjour Monde pre vizuálnu identitu Synesthésie, umeleckého centra v blízkosti Paríža. Skladá sa z piatich odlišných štýlov: Syne Extra je široké a tučné písmo pre použitie vo veľkých veľkostiach, Syne Regular je geometrický sans s krátkymi ascendentmi a descenders (viditeľné napríklad pri malom „g“), doplnené širším tučným štýlom, kurzívou v štýle rukopisu a monospaced so skresleným vzhľadom. Po nedávnej aktualizácií teraz prichádza Syne s viacerými alternatívami a sadou nových akcentov.


Odporúčané párovanie písma

Zvláštnosťou tohto písma je, že sa môžete hrať s jeho rôznymi štýlmi a vytvárať medzi nimi svieže a atypické asociácie. Napríklad Syne Extra robí zázraky s názvami a nadpismi a skvelo ladí so Syne Regular použitým pre telo textu.


Prípady použitia

Spoločnosť WeTransfer použíla nedávno písmo Syne na predstavenie výsledkov svojej správy Ideas Report 2018, pričom vo veľkej miere využívala päť rôznych štýlov písma na webovej stránke správy a na jej krásnom sprievodcovi PDF.

An example of Syne in use

Syne v praxi.

An example of Syne in use

Syne v praxi.


VG5000

Preview of VG5000

VG5000.


Tento typ písma, ktorý dostal meno po počítači VG 5000, ktorý vytvoril Phillips v roku 1984, hravo kombinuje pixelové a zakrivené ťahy a stiera hranice medzi starými a novými digitálnymi tvarmi. Zahŕňa tiež veľa emodži a piktogramov z pôvodnej súpravy VG 5000, ktoré vám umožňujú vytvárať neočakávané kombinácie. 


Odporúčané párovanie písma

Kvôli pixelovaným detailom a kvôli zachovaniu vernosti pôvodu by sme navrhli spárovať VG5000 s neproporcionálnym písmom, napríklad League Mono, ktoré je tiež zdarma. Prípadne ho môžete spárovať so sans alebo serif verziou Input alebo s semi-proporcionálnym typom písma, ako je ETC Trispace, ktoré sú tiež zadarmo.


Prípady použitia

Francúzske dizajnérske štúdio Brand Brothers použilo VG5000 na vizuálnu identitu Les Halles de la Cartoucherie, nového všestranného priestoru venovaného kultúrnym, umeleckým a gastronomickým aktivitám v Toulouse. VG5000, spárované s vlastným mriežkovým logom, sa použilo vo veľkých aj malých veľkostiach na tlačené materiály, ale tiež na webovú stránku.

An example of VG5000 in use

VG5000 v praxi.

An example of VG5000 in use

VG5000 v praxi.


Wremena

Preview of Wremena

Wremena.


Wremena je pätkové písmo, ktoré navrhol Roman Gornitsky a publikovala ho moskovská spoločnosť The Temporary State. Jeho dizajn bol založený na Vremene, voľnom písme od rovnakého dizajnéra, ale vyznačuje sa výraznejšími trojuholníkovými pätkami a ostrejšími uhlami, ktoré sú pri tučnejších verziách ešte viditeľnejšie. Wremena je k dispozícii v troch rezoch (Light, Regular a Bold) bez kurzívy, ale s podporou latinského a azbukového písma. Vďaka svojej podobnosti s Times New Roman môže byť Wremena použitá ako bezplatná modernejšia alternatíva k populárnemu písmu.


Odporúčané párovanie písma

Dobrým tipom na nájdenie párovania pre konkrétne písmo je prehliadanie knižnice typov písma vytvorených rovnakým dizajnérom, pretože sa často dobre spájajú. To platí najmä v tomto prípade, pretože Roman Gornitsky navrhol dva bezpätkové písma, ktoré sa skvele hodia pre Wremenu: Nowie Vremena s výraznými malými písmenami „g“ a nedávno aj živé písmo Steinbeck so zámernými nepravidelnosťami.


Prípady použitia

Židovské múzeum, Tolerance Center a Readymag sa spojili, aby priviedli do života projekt Russian Spleen, ktorý je malebným interaktívnym webovým projektom, ktorý skúma, ako ruský maliar krajiny Isaac Levitan ovplyvnil kinematografiu 20. storočia. Dizajnér Pavel Kedich sa rozhodol na webovej stránke vsadiť na písma Steinbeck (používa sa vo veľkých veľkostiach) a Wremena (tu používa pre titulky). Obidva typy písma, sú ako pre anglický tak aj pre ruský (azbuku) jazyk.

An example of Wremena in use

Wremena v praxi.

An example of Wremena in use

Wremena v praxi.


To je zatiaľ všetko!

Uviedli sme iba zopár príkladov, ako sa dajú tieto bezplatné písma používať. Na Typewolf and Fonts in Use ich však nájdete oveľa viac.

Všetky práce a snímky obrazovky sú majetkom ich príslušných vlastníkov.

Ďalšie články

Všetky naše referencie

Ďalšía kategória

Design